.

De kracht van technologie

Vorige week was het de Werelddag van Informatie en Telecommunicatie (IT), het ondergeschoven kindje van de internationale VN-dagen. Omdat we dat niet zomaar aan ons voorbij kunnen laten gaan, staat onze Content Marketeer Sanne stil bij de kracht van technologie.

 

Door Sanne Malcorps | 20 mei 2020 

 

Ik ben er zo een. Een ‘digital native’. Een wat oudere millennial die is opgegroeid met een walkman in haar hand en bij wie die digitale transformaties met de paplepel zijn ingegeven. Ik ging van CD’s uitlenen bij de bibliotheek, naar muziek downloaden op LimeWire en streamen op Spotify. Van sms’en met mijn eerste Nokia, naar MSN, Snapchat en Google Hangouts.

Nu het dagelijkse leven even stilstaat, wordt het eens te meer duidelijk hoe onze maatschappij blijft draaien door technologie. Ik videobel met mijn collega’s, koop online eten bij een lokale ondernemer of app met mijn familie. Hoe zou ons dagelijks leven tijdens deze gezondheidscrisis eruit hebben gezien zonder deze digitale innovaties?

Ik heb geluk. Dat ik alle kansen heb gekregen om technologie 100% naar mijn hand te zetten. Dat ik een telefoon heb, een computer en een goede internetverbinding. Dat ik weet hoe ik Google moet gebruiken. Maar door gebrek aan economische middelen, kennis, of beide, geldt dit niet voor iedereen.

En dus moeten we terug naar de basis. Versterk je de digitale basisvaardigheden en -kennis van leerlingen én leerkrachten, dan verklein je die maatschappelijke kloof. Zo krijgt iedereen dezelfde kans om alles uit ICT te halen. “Education can change the world”, een ietwat cliché quote van Nelson Mandela, maar dat maakt het niet minder waar.

Laten we dus met zijn allen ernaar streven dat iedereen – wie je ook bent, uit welk milieu je ook komt, welke leeftijd je ook hebt – de mogelijkheid krijgt om technologie voor de volle 100% naar zijn hand te zetten. Want met een goede portie digitale kennis en vaardigheden, ontstaan de mooiste dingen.

 

meer blogs

Sanne onderhoudt als Content Marketeer alle online kanalen van Basicly. Met een kopje koffie in de hand, zet ze haar hersenspinsels op papier.